Korfbal club Doorn

KC Doorn

Mee trainen

Uiteraard vinden we het logisch dat je invalt in een ander team als je daarvoor wordt gevraagd. Maar je zult komend seizoen soms verbaasd staan dat je wordt gevraagd, want er is veel veranderd. Het KNKV heeft de regels helemaal overhoop gegooid zodat kleinere verenigingen meer armslag krijgen.

Hier de belangrijkste punten:

  • Je hebt pas formeel een wedstrijd gespeeld als je alles bij elkaar opgeteld minstens 45 minuten hebt gespeeld.
  • De eerste drie wedstrijden die je formeel speelt (dus minstens 45 minuten), mag je in alle teams uitkomen.
  • Als je drie wedstrijden formeel hebt gespeeld, geldt dat je zodra je 65% of meer van die gespeelde wedstrijden in een bepaald team hebt gespeeld, je niet meer uit mag komen in een lager team. Er telt per week maar één wedstrijd mee, ook al heb je in twee teams 45 minuten of meer gespeeld. Het laagste team telt.
  • Uitzondering: in elk team mogen tot ¾ van de betreffende competitie twee willekeurige spelers uitkomen uit het team erboven. In de vierde wedstrijd van de najaarscompetitie mogen dus twee spelers uit het eerste in het tweede uitkomen, ook al hebben ze alle eerste drie wedstrijden formeel (dus 45 minuten of meer) in het eerste gespeeld.
  • Een speler mag in hetzelfde team als de voorgaande week spelen, ook al is zijn eigen vaste team een hoger team. Dat betekent dus dat die speler uit het voorbeeld hierboven ook in de vijfde wedstrijd van het tweede mag uitkomen (maar niet in het derde!).
  • Spelen teams in dezelfde klasse? Dan mogen spelers altijd in elkaars team uitkomen. Twee teams in de reserve 4e klasse? Dan mogen ze dus in allebei de ploegen uitkomen.
  • Spelers die behoren tot het laagste team in het wedstrijdkorfbal mogen allemaal uitkomen in het breedtekorfbal. Ons derde mag dus spelen in het 4e en/of de Midweek.

 

Kortom, er is veel meer mogelijk dan vroeger. Er is minder geregel vanuit het wedstrijdsecretariaat richting het KNKV als er mensen geblesseerd zijn (geen verplichte vervanging bij langdurige afwezigheid meer).

Ook een ploegopgave is niet meer nodig volgens het KNKV. Maar je ziet in Sportlink in een team wel spelers staan, ook al zijn we soms nog aan het selecteren. Hoe kan dat dan?

Het KNKV wil teams zo goed mogelijk indelen en wil dan een vermoedelijke opstelling van een club hebben. Elke speler heeft punten opgebouwd op basis van resultaten uit het verleden en zo kan de sterkte van een team grofweg worden ingeschat. En dan kun je spannende competities krijgen. Dat is dus een grove indicatie vanuit de TC richting KNKV die echter zeer voorlopig is (anders kan het KNKV niet vooruit).

Op de komende ALV wordt dit onderwerp nader toegelicht.

De TC